• Адреса: Київ вул. Велика Окружна, 8
    (Територія готелю Тиса)
глобус

Київ

вул. Велика Окружна, 8

годинник

Неділя вихідний

9:00 до 21:00

Покоління ГБО: види, особливості та переваги

На вітчизняному ринку зустрічається різне за принципом своєї роботи газобалонне обладнання. Для зручнішої його класифікації фахівці користуються таким терміном, як покоління. У зв'язку з цим відразу варто зазначити, що газобалонне обладнання (ГБО) буває першого, другого, третього, четвертого, п'ятого і шостого поколінь. 1-е покоління ГБО, або, як ще прийнято говорити ГБО-1, ми розглядати не будемо, тому що такий тип обладнання в нашій країні вже не зустрінеш. Розпочати докладний розгляд теми слід безпосередньо з другого покоління.

Особливості ГБО 2 покоління

У механічну систему ГБО 2-го покоління додали електронні дозувальні пристрої, функціональність якого заснована на зворотному зв'язку датчиком, що показує наявність кисню - лямбда-зонд. Подібні установки призначені для інжекторних двигунів з каталізатором. У ГБО другого покоління замість ручного дозатора вже використовується електронний дозатор, що регулює подачу газової суміші за допомогою електричного крокового мотора. Налаштування ГБО здійснюється комп'ютером.
Управління дозатором здійснюється за допомогою електронного блоку, що спирається на сигнали датчика кисню. Це дозволяє підтримувати оптимальну концентрацію газової суміші. Електронний блок одночасно приймає сигнали з датчиків, що визначають обороти двигуна ТС, і в якому положенні знаходиться дросельна заслінка. Це потрібне для оптимізації газової суміші на перехідних робочих режимах силової установки.
Основні переваги ГБО-2:

  • максимальна міцність, стабільність та надійність у процесі використання. Як уже було сказано вище, моделі другого покоління дуже легко налаштовуються без додаткової допомоги.
  • Простота ремонту. Ремонтувати моделі газового обладнання 2 покоління дуже легко, швидко. Цей процес не вимагає багато часу та знання додаткової інформації.
  • простота експлуатації. У системах газового обладнання 2 покоління дуже мало електроніки, що полегшує процес роботи з цим видом машинного обладнання.
  • Простота діагностики. Через крайню простоту системи подачі газу на авто з ГБО 2 покоління такі установки легко діагностувати, проводити профілактичні огляди та ремонтувати за потреби.

Головною перевагою газового обладнання ЄВРО 2, на думку багатьох автолюбителів, є вартість та доступність такого обладнання на будь-який вид автомобілів.

Особливості ГБО 3 покоління

На відміну від 2-го покоління, рампа форсунок розташована тут максимально близько до впускного клапана циліндра разом з механічним кроковим дозатором, що дозволяє уникнути зайвого впорскування. Перемикання між подачею газу та бензину автоматичне, а й газові форсунки у 3-го покоління механічні. Вони відкриваються тільки тоді, коли в магістралі виникає підвищений тиск, тоді як у 4-му поколінні вихідний тиск редуктора, синхронізований упорскування електронних форсунок з котушкою в комплекті налаштовуються на ЕБУ за допомогою ноутбука.
Основні переваги ГБО-3:

  • - Простота і надійність системи.
  • - Економія на заправці авто.
  • - ціна ГБО третього покоління залишається доступною вже багато років.
  • - газ екологічніший за бензин.
  • – підходить ГБО 3 покоління на інжектор (з пластиковим колектором) та на карбюратор.
  • – нескладний ремонт у разі виявлення несправностей
  • – ГБО 3 покоління ціна установки не збільшуватиметься у зв'язку з відсутністю зростання попиту.

Особливості роботи ГБО 4 покоління

Після ознайомлення з конструкцією установки саме час одержати уявлення про те, як працює ГБО 4 покоління. Перебуваючи в рідкому стані пропан-бутанова суміш з балона спеціальними магістралями надходить в редуктор, де відбувається її перетворення в газоподібну форму. Потім пальне проходить через газовий фільтр з метою запобігання попаданню різних включень у двигун. Пройшовши ґрунтовне очищення, суміш надходить на паливну рампу, де за допомогою форсунок відбувається її точне дозування. Заключним етапом є попадання горючої суміші в колектор двигуна і далі через впускні клапани безпосередньо в камери згоряння.
Основні переваги ГБО-4:

  • – керування роботою форсунок та подачею газового палива для кожного циліндра окремо
  • - Система управління використовує в роботі більш сучасний та технологічно просунутий електронний блок
  • - Мінімізація втрати потужності двигуна - не більше 2-3%
  • - Зниження витрати палива
  • – екологічність на рівні стандарту Євро-2
  • – повна відсутність неприємних бавовнів під час роботи двигуна

Особливості роботи ГБО 5 покоління

5 покоління газобалонного обладнання для автомобілів відрізняється від усіх попередніх поколінь своїми радикальними змінами. Саме ці зміни стали причиною підвищеної уваги до моделей газового обладнання 5 покоління. Слід описати кілька найбільш відмінних рис ГБО 5-го покоління, внаслідок яких воно може рекомендуватися споживачеві:
Підвищена надійність. З опису ГБО 5 покоління випливає, що воно має надшвидкісні форсунки, а також просунутий газовий блок управління, здатний автоматично коригувати впорскування газу без зміни паливної бензинової карти. Такий принцип роботи ГБО 5 покоління гарантує злагодженість роботи системи. Також завдяки йому мінімізується можливість виникнення помилок і швидкого виходу з ладу установки при несвоєчасній діагностиці або ремонті.
Підвищена зручність експлуатації. За рахунок удосконаленої конструкції обслуговування такого обладнання є вкрай рідкісним і не потребує такої частої діагностики та контролю. Як замислювалися самі розробники в процесі створення таких моделей ГБО, при використанні газу для двигуна лише мала його частина повинна залишатися в деталі. Більшість палива має повністю згоряти.
Основні переваги ГБО-5:

  • – ще вища економія палива
  • – можливість пуску двигуна за будь-якої температури без обмежень
  • - Підвищені норми екологічності
  • - Можливість автоматичного перемикання двигуна на газове або бензинове паливо

Особливості роботи ГБО 6 покоління

Принцип роботи ГБО 6 багато в чому схожий на ГБО 5 покоління:

  • – балон ГБО доопрацьований – у нього вбудований газовий насос високого тиску;
  • - З балона відходять дві магістралі: одна основна, друга - зворотна (по ній невикористаний газ повертається в балон). Матеріал магістралей – синтетичне волокно (мідь не використовується). Тиск у першій магістралі виникає в момент відкриття дверей, що дозволяє заводити машину одразу на газу;
  • - По магістралі газ надходить на бензинові форсунки. Якщо в 5-му поколінні використовувався блок клапанів з регулятором тиску та газовими форсунками, то в 6-му газ йде до блоку заміщення палива (модуль узгодження), який врізається в магістраль подачі бензину;
  • - Регулювання тиску подачі газу здійснюється бензиновим насосом високого тиску.

Основні переваги ГБО-5:

Найважливішою перевагою є здатність рідкого газу подаватися в камеру згоряння двигуна через штатну паливну систему, включаючи бензинові форсунки.
Іншими технічними перевагами є такі:

  • - Точне дозування подачі газу завдяки його рідкому стану.
  • -бензинова паливна система, по суті, стає універсальним обладнанням, здатним працювати з бензином та газом. Цей момент позитивно впливає роботу форсунок.
  • – завдяки точному дозування газу забезпечується економічна витрата палива та збереження на потрібному рівні потужності двигуна.
  • - за наявності варіатора випередження запалення відбувається якісне згоряння газу і двигун здатний показати вищу потужність, ніж при роботі від бензину

ЗАЛИШИЛИСЯ ПИТАННЯ?

    Наші контакти

    преміальні теми початкового завантаження